دوربین مداربسته؛ چشم عقاب برروی زمین
واژه “دوربین مداربسته” برگردان فارسی کلمه انگلیسی closest circuit television یا به اختصار cctv میباشد. در لغت معنای آن جعبه جادویی مدار بسته است و به دوربینهایی گفته میشود که در جای خود ثابت هستند و تصاویر را به یک یا چند محل ارسال میکنند. نخستین سیستم مداربسته در سال ۱۹۴۲ میلادی توسط شرکت زیمنس آلمان نصب شد.
دوربین مداربسته
دوربین های مداربسته را میتوان از چند منظر دسته بندی کرد:
الف) از نظر نوع کارکرد که عبارتند از:
- دوربینهای آنالوگ
- دوربینهای آیپی تحت شبکه
ب) از نظر شکل ظاهری و کاربرد آنها:
- دوربینهای دام (dome)
- دوربینهای صنعتی
- دوربینهای مینیاتوری
- دوربینهای مادون قرمز
- دوربینهای اسپید دام (دوربین های چرخشی)
ج) از نظر قاب و پوشش:
- دوربینهای ضد آب قاب بزرگ (پمپ بنزینی)
- دوربینهای مخفی
- دوربینهای قاب فانتزی
دوربین آنالوگ یا دیجیتال؟
در ادامه به صورت اجمالی به بررسی برخی از انواع این پکیجها میپردازیم.
دوربین مداربسته آنالوگ
در ابتدا نگاهی به دوربینهای آنالوگ میاندازیم. این دوربینها نسل اولیه دوربینهای مداربسته هستند که برای دریافت و ارسال اطلاعات صدا و تصویر از امواج آنالوگ استفاده میکنند. صدا و تصویر این دوربینها هر یک توسط کابل دورشتهای جداگانه منتقل میشوند که یک رشته از سیمها نقش جلوگیری از پارازیت بر سیم اصلی را ایفا میکند.
کیفیت این دوربینها همانطور که از اسمشان مشخص است تابعی از امواج آنالوگ است. امواج آنالوگ همواره در معرض پارازیت قرار دارد. پارازیتهای مختلف الکترومغناطیسی و پارازیتهای ناشی از نوسانات برق همواره یکی از تهدیدات جدی بر کیفیت دوربینهای مداربسته آنالوگ میباشند. به همین دلیل استفاده از کابلها و تجهیزات با کیفیت بالا روی کیفیت تصویر در این نوع دوربینها تاثیر بسیار زیادی دارد.
خوب است بدانیم که مزایا و معایب دوربینهای آنالوگ چیست؟
مزایا عبارتند از:
- قیمت پایین
- تنوع گسترده در بازار ایران
- سادگی نصب نسبت به دوربین های دیجیتال
معایب:
- کیفیت پایین تر نسبت به دیجیتال
- امکان نویز پذیری به دلیل استفاده از سیستم آنالوگ
- هزینه بالای سیم کشی
- ارتباط بیسیم با کیفیت پایین و نا امن
دوربین مداربسته دیجیتال
نوع دیگر و نسل جدید این دوربینها، دوربینهای آیپی تحت شبکه هستند. امروزه بازارهای جهانی به سمت دوربینهای دیجیتال تمایل نشان داده است. این دوربینها همانطور که از نامشان پیداست از فناوری دیجیتال برای تحلیل و ارسال دادههای تصویر و صدا استفاده میکنند. یعنی برخلاف دوربینهای آنالوگ، این دوربینها از همان ابتدای دریافت تصاویر امواج را دیجیتال میکنند. ضمن بکارگیری از امواج، آنها تحت بستر شبکه کنترل و مرتبط میشوند. همین ویژگی تحت شبکه بودن برای این دوربین مزایای زیادی به همراه دارد.
مزایای دوربین های آی پی عبارتند از:
- کیفیت بالا
- امکان استفاده بهینه از کابل های ارتباطی
- امکان ارتباط بیسیم با امنیت و کیفیت بالا
- امکان ارسال همزمان تصویر، صدا و برق در بستر شبکه
معایب دوربین های آی پی:
- قیمت بالای دوربین ها
- محدودیت پهنای باند
شکل ظاهری دوربینهای مداربسته
در ادامه به معرفی انواع دیگر دوربین های مداربسته از دیدگاه شکل ظاهری و قاب و پوشش می پردازیم.
دوربینهای Dome
در واقع دوربین دام به معنی دوربین گنبدیشکل است و به آنها دوربینهای سقفی نیز گفته میشود. این دوربینها بیشتر برای نصب بر روی سقف طراحی شده و در اشکال فانتزی و متفاوتی در بازار موجود است.
دوربینهای صنعتی:
استفاده از این دوربینها برخلاف نامشان فقط برای مصارف صنعتی نیست و در بیرون و داخل خانهها استفاده میشود و این مزیت را دارند که میتوان لنز را جداگانه روی آنها نصب کرد و برای جاهایی که نیاز به زوم کردن هست میتوان استفاده کرد.
دوربین های مینیاتوری:
دوربینهای مینیاتوری یا آن گونه که همگان میشناسند، دوربینهای مخفی، به عنوان دوربینهایی مخفی استفاده میشوند. این دوربینها کوچک هستند و برای مکانهایی که دوربین نامحسوس مورد نیاز است استفاده میشوند.
دوربینهای مادون قرمز:
دوربینهای آیآر که عموما با عنوان دوربینهای مادونقرمز شناخته میشوند، دارای قابلیت دید در شب هستند. این دوربینها طبعا از نور مادون قرمز استفاده میکنند و برای مکانهایی که نور ضعیف یا کمی دارند، استفاده میشوند.
دوربین های اسپید دام:
این نوع دوربینها چرخشی هستند و قابلیت نشان دادن تصاویر در تمام زوایا را دارا میباشند. با استفاده از آنها میتوان روی تصاویر زوم کرد و دوربین را بوسیله کنترلکننده به هر جهتی چرخاند. این دوربینها به دلیل نصب موتور بر روی آنها از تمامی دوربینهای مداربسته قیمت بالاتری دارند.
دوربینهای ضد آب:
دوربینهای ضد آب در فضای باز استفاده میشوند. این دوربینها قاب ضد آب دارند و بعضی از آنها لنزشان هم ضد آب است.